Hoe werkt LinkedIn

Hoe werkt Linkedin

Hoe werkt Linkedin? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Die vraag is niet zo simpel te beantwoorden. Verderop zal ik het je uitleggen. Wat ik hieronder vertel zijn 4 dingen die je aan/met jouw Linkedin profiel kunt doen om beter uit de verf te komen en om aan jouw netwerk te bouwen. Het belangrijkste wat je er voor nodig hebt is energie, geduld en doorzettingsvermogen. Beetje taaie kost misschien, maar ga er vooral mee aan de slag. De meesten doen het namelijk niet en dat is jouw kans om je te onderscheiden op Linkedin. Goed, daar gaan we:

Laat iets van jouw werk zien

Mensen met grafische beroepen zoals ontwerpers, reclamemakers, videoproducers etc. vinden het de normaalste zaak om hun portfolio te laten zien. Het is visuele informatie. Echter, ook als je bijvoorbeeld een financial bent of je hebt een verkoopfunctie kun je wel degelijk iets laten zien (onder “add media” waar je beelden of documenten etc. kunt toevoegen). Bijvoorbeeld een presentatie of een korte video o.i.d. Pas wel op dat je geen copyright materiaal gebruikt en ook geen materiaal dat te gevoelig/vertrouwelijk is. En als je een PowerPoint presentatie gebruikt, zet die dan om naar SlideShare (Linkedin is eigenaar van SlideShare) want mensen kunnen dan meteen jouw slides zien en hoeven geen bestand te downloaden.

Gebruik een schoon Linkedin adres (Linkedin URL)

Kijk eens naar jouw Linkedin adres (https://nl.linkedin.com/etc.etc.etc.). Dit is jouw “public profile URL”, ook wel “Vanity URL” genoemd. Vaak ziet het er niet uit. Omdat er bijvoorbeeld gx5436325 of zoiets in staat. Je bent toch geen robot? Weet dan, dat je dit kunt veranderen! Je kunt in dat laatste stukje, dus i.p.v. die cijfers, ook jouw naam invullen. Ziet er een stuk beter uit.

Optimaliseer jouw profiel om hoger in de zoekresultaten te komen

Hoe werkt LinkedIn kan ik je het beste uitleggen door je nu eerst iets te vertellen over algoritmes. Net zoals Google met algoritmes werkt, doet LinkedIn dat ook. Google geeft niet veel exacte informatie over hun algoritmes. En Linkedin doet daar ook schimmig over. Wat is eigenlijk een algoritme? Een algoritme is “een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leiden. Algoritmen worden gebruikt in de informatica bij berekeningen en bij dataverwerking, algoritmen liggen aan de grondslag van ieder computerprogramma.” Dit is wat LinkedIn er zelf over zegt: “Unlike the standard search engines, we generate relevance scores uniquely for each member. Even though a query will return the same results for everyone, the order is determined in part by the profile, activity, and connections of the person searching.” “Relevance is a proprietary algorithm that we are constantly improving. […] Our goal is to optimize search results for the searcher…”
Daarmee is de vraag hoe werkt LinkedIn beantwoord. En daar kun je het mee doen. Een van de dingen die je kunt doen is zorgen dat de populaire keywords in jouw branche of functiegroep in jouw profiel aanwezig zijn. Dat zijn nl. ook keywords die bijvoorbeeld een recruiter gebruikt om te zoeken. Tip: kijk de kunst af van profielen van jouw collega’s of concurrenten die hoog in de zoekresultaten staan, kijk welke keywords zij gebruiken. Ontplooi activiteiten rondom jouw keywords (deel artikelen, neem deel aan discussies in groepen die rond jouw keyword(s) draaien, schrijf er iets over op Pulse.
Op de tweede plaats is een groot netwerk hebben belangrijk; LinkedIn laat “1st and 2nd degree connections” zien vóór de overige zoekresultaten. Ergo, door ervoor te zorgen dat je een groot netwerk hebt, ga je omhoog in de zoekresultaten (het is nl. niet uitgesloten dat jij deel uitmaakt van de 1e of 2e graads connecties van degene die zoekt).
Ik ben helaas nog niemand tegengekomen die exact het antwoord weet op de vraag hoe werkt LinkedIn en die weet hoe je de algoritmes van LinkedIn kunt beïnvloeden. Heb ook nog geen data-analyses gezien die aangeven welk element in een LinkedIn profiel het belangrijkste is.
Regelmatige status updates, berichten liken, informative delen met anderen, actief zijn in groepen, endorsements en aanbevelingen hebben: al die zaken zijn van belang. Ook ervoor zorgen dat je een compleet profiel hebt (“All-star”) is belangrijk.
Kort en goed: je moet gewoon actief zijn op LinkedIn!

Wordt lid van groepen en wees daarin actief

Je kunt makkelijk van 20 tot 30 groepen lid worden. Groepslidmaatschappen vergroten jouw netwerk mogelijkheden. Om dat te gebruiken moet je begrijpen hoe je berichten kunt versturen op LinkedIn. Dat is niet ingewikkeld: je kunt onbeperkt berichten versturen aan jouw eerstegraads connecties. In LinkedIn taal heet dat “messages”. Maar….als je berichten wilt versturen aan mensen buiten jouw netwerk moet je “InMail” gebruiken. Om dat te kunnen doen moet je i.p.v. een gratis acccount een zgn.”premium account” oftewel een betaald account hebben of je koopt een “bundel” van 7 InMail berichten. Daarmee kun je dan berichten versturen naar mensen buiten jouw netwerk. Gebruik deze mogelijkheid zorgvuldig, stuur geen ellenlange epistels, hou het kort, persoonlijk en plezierig als je contact gaat leggen met mensen die je niet kent.
Tot slot: ook in 2022 wordt LinkedIn nog lang niet overal en altijd goed begrepen. En dat terwijl een LinkedIn profiel voor veel professionals deel uitmaakt van hun instrumentarium. Uiteraard kan LinkedIn een grote rol spelen in jouw zoektocht naar een baan of nieuwe functie. Maar ook voor het bouwen van een B2B netwerk (netwerk van zakelijke relaties) is LinkedIn een behoorlijk krachtig platform. Gebruik LinkedIn regelmatig, pas toe wat ik hierboven heb verteld en LinkedIn helpt je bij het realiseren van jouw doelstellingen.