Leve Roborecruitment – een toekomstfantasie

2 augustus 2022
two robots in a fight
robots for recruitment
recruitment robots

Het was 15:30 uur. Weer een werkdag voorbij. Chagrijnig stapte Dirk in zijn transporter. Op het besturingsscherm selecteerde hij zijn thuislocatie waarna zijn transporter zacht zoemend tot leven kwam en de parkeerkelder van zijn werkgever verliet.
Dirk klapte het scherm van zijn persoonlijke communicator open om de laatste berichten in zijn zakelijke messagefeed te lezen en te beantwoorden. Ondertussen dacht Dirk terug aan de aanvaring met zijn directeur deze middag. Het zat hem niet lekker. De zoveelste aanvaring in een half jaar tijd. En steeds weer over het algoritme dat de conversiekoers van Eucunia naar BitCoin bepaalde. Irrititant! Hoe vaak moest hij het nog uitleggen? Na 5 minuten was Dirk klaar met het beantwoorden van zijn berichten en sloot hij zijn werk app af. Hij keek naar buiten en zag dat het drukke verkeer waarin hij zich inmiddels bevond zich geordend en vlot verplaatste. Zijn transporter redde zich wel, hij had tijd om na te denken en besloot dat hij een andere baan wilde. Onwillekeurig dacht hij terug aan het begin van zijn loopbaan in 2017. Hoe moeizaam het was om een functie te vinden en hoe hij steeds weer op onbegrip stuitte bij vele recruiters die steeds minder van hun vacatures en hun opdrachtgevers leken te weten. En hoe blij hij toen was toen hij werd benaderd door een recruiter die precies wist wat zijn opdrachtgever zocht en de match met hem kon maken. Nee, dan was het anno 2041 wel andere koek. In sneltreinvaart was het beroep van recruiter gerobotiseerd en uitgestorven. Overgenomen door staffing platforms als Robovac, Instajob Global en AutoStaffing International. Als data mining process analyst zou het hem geen moeite kosten een switch te maken. Op zijn communicator maakte Dirk verbinding met AutoStaffing International. Dat platform beschikte over al zijn gegevens en alle data die ook maar iets met zijn leven te maken hadden. Op het welkomstscherm van AutoStaffing gaf Dirk aan dat hij op zoek was naar een andere baan. Binnen 5 seconden kreeg hij een lijst met 20 mogelijkheden te zien. Hij scande de mogelijkheden. DBData Consultants stond ertussen en dat bedrijf interesseerde hem al langere tijd. Hij besloot dat dat zijn nieuwe werkgever moest worden en gaf AutoStaffing met het aantippen van 3 virtuele knoppen opdracht om deze loopbaanswitch in orde te maken. Binnen 30 seconden ontving hij op het scherm bevestiging dat hij reeds de volgende dag bij DBData Consultants kon starten. AutoStaffing had alles in orde gemaakt en ook zijn file bij zijn oude werkgever EYMining afgesloten. Ziezo, opgelucht klapte Dirk zijn communicator dicht. Hij besloot op weg naar huis nog even bij zijn oude moeder thuis langs te gaan waar gisteren door HolistGeriaCare het nieuwste model zorgrobot in bedrijf was gesteld. Er verscheen een ontspannen glimlach op het gezicht van Dirk. Nog 7 minuten, dan was zijn transporter bij het huis van zijn moeder. Werd het toch nog gezellig deze middag.

Rob van Zoelen