Waar is die glimlach?

27 juli 2022
Mona Lisa
Mona Lisa

Over glimlach gesproken: na koortsachtig topoverleg onder de Kerstboom en/of na indringende zelfreflectiesessies zo rond de jaarwisseling besluiten, ieder jaar weer in december/januari, veel mensen om in het nieuwe jaar op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging in het leven. Zo besluiten mensen om nu echt die stap te gaan zetten om ambachtelijk timmerman te worden in Calabrië. Of een artisanale bakkerij te beginnen in dat schattige dorp in de Vaucluse. Mooi! Ook zijn er mensen die “gewoon” een nieuwe baan willen. En voor die mensen heb ik een vraag: als je jouw loopbaan tot dusver overdenkt, verschijnt er dan een glimlach op jouw gezicht? (gewoon ja of nee zeggen, al naar gelang). Dat zou wel moeten, vind ik. Waarom zou je niet trots zijn op wat je hebt gedaan en wat je hebt bereikt?


Is jouw antwoord een volmondig “ja” dan zou het zomaar kunnen dat je jouw arbeidsverleden goed op papier hebt gezet. En dat jouw curriculum vitae jou laat zien. Jij komt er wel.


Is jouw antwoord een tandenknarsend “neen” dan is de kans aanwezig dat ook jij, net als 80% van alle mensen overigens, moeite hebt met het schrijven van een goed, pakkend cv. Is dat erg? Welnee. Vergt alleen een beetje werk.


Het UWV voorspelde onlangs dat het “bal” wordt op de arbeidsmarkt vanaf 2018. Met in een aantal sectoren meer vraag dan aanbod. En die ambachtelijke timmerlieden en artisanale bakkers hebben geen cv meer nodig. Dus die concurrentie ben je alvast kwijt op de arbeidsmarkt. Kortom, het tij is je gunstig gezind.
Bedenk nu het volgende: jouw cv is letterlijk geld waard. Als je ervoor zorgt dat je een krachtig en professioneel cv hebt, vergroot je de kans met 38% dat een recruiter contact met je opneemt en neemt de kans dat je voor een gesprek wordt uitgenodigd met 31% toe. Last but not least, de kans dat je die nieuwe baan krijgt neemt met 40% toe als je een goed cv hebt. Die cijfers zijn afkomstig uit een Amerikaans onderzoek uit 2009. Ja, da’s 9 jaar geleden maar zoveel is er helemaal niet veranderd als het gaat om de werking van de arbeidsmarkt. Kortom -maar hou dit voor je zodat je jouw concurrenten te slim af bent- investeren in jouw cv levert je geld op. In veel gevallen een veelvoud van die oorspronkelijke investering.


Dus: aan de slag! Als je bij zoekbeest Google de term “curriculum vitae” inklopt, krijg je ruim 66 miljoen hits waar je gebruik van kunt maken en waar ongetwijfeld heel goede en bruikbare tips bij zijn. Het is even wat lees- en uitzoekwerk, maar dan heb je ook wat. En het is gratis. Of je kiest voor een andere aanpak. Welke aanpak? Dat laat ik graag aan jouw fantasie over.
Waar het om gaat, is dat die glimlach op jouw gezicht verschijnt als je jouw cv leest. Ga ervoor!