CV checken

cv checken

Er kunnen veel redenen zijn waarom een cv op de stapel afwijzingen belandt. Gemiddeld genomen wordt er binnen 5 tot 20 seconden beslist wat er met jouw curriculum vitae gaat gebeuren. Dat is de tijd die werkgevers, recruiters en HR medewerkers uittrekken om jouw cv te beoordelen en te beslissen: afwijzen of doorlezen. Jouw cv checken is misschien een goed idee. Kijk nog eens goed naar jouw curriculum vitae en maak gebruik van de aandachtspunten hieronder. Bedenk: een van de manieren om jouw cv te beschrijven is het maken van een vergelijking met een toegangsbewijs: als je naar de bioscoop gaat om een oude James Bond film te zien, kom je daar niet binnen als je een kaartje voor een interlandwedstrijd in de Arena aan de controleur laat zien. En omgekeerd. Met andere woorden: jouw curriculum vitae moet opgesteld zijn voor het specifieke doel waarvoor je het wilt gebruiken. Hier zijn een aantal controlepunten die je kunt nalopen:

cv checken – Grammatica en spelling

Je moet jouw cv checken op grammatica en spelling. Zorg ervoor, dat er geen spellingsfouten en geen grammaticale fouten in jouw cv staan. Een enkel foutje is genoeg om ervoor te zorgen dat jouw curriculum vitae op de verkeerde stapel belandt. Lees aandachtig jouw cv door en vertrouw niet op de spellingscontrole in jouw tekstverwerkingsprogramma.

cv checken – Overbodige informatie

Recruiters zullen zeker jouw cv checken op wat er niet in thuis hoort. Jouw cv is een professioneel, zakelijk document. Kan jouw mailadres de toets der kritiek doorstaan? Een emailadres als funnybunny@hotmail.com of hotstud1971@gmail.com kan echt niet, verander het in iets dat zakelijker overkomt. Neem ook geen foto in jouw curriculum vitae op, ook al zie je er nog zo goed uit. Het is niet nodig en voorkomt dat je puur op basis van jouw uiterlijk wordt beoordeeld.

cv checken – Een algemeen curriculum vitae

Je kunt jouw cv checken op “face value”, hoe ziet het er uit? Een curriculum vitae voor “algemeen gebruik” ziet er mogelijk net zo uit als al die andere cv’s die werkgevers ontvangen en valt niet voldoende op. Jouw curriculum vitae kun je zien als een advertentie voor jezelf en is bedoeld om een werkgever duidelijk te maken dat jij een sollicitant bent die uitgenodigd moet worden voor een gesprek.

cv checken – Bereikte resultaten

Veel curricula vitae laten zich lezen als functiebeschrijvingen. Het zijn opsommingen van taken en verantwoordelijkheden. Geldt dat ook voor jouw curriculum vitae? Het is voor werkgevers veel interessanter als je hen inzicht geeft in de resultaten die je hebt bereikt, jouw track record en jouw wapenfeiten. Wees specifiek en duidelijk zodat werkgevers kunnen lezen wat je aan de organisatie(s) waar je hebt gewerkt, hebt bijgedragen.

cv checken – Opmaak en vormgeving

Er zijn curricula vitae waarin mensen zeer uitgebreid en gedetailleerd informatie verschaffen in mooie volzinnen die zich tot paragraaf na paragraaf aaneen rijgen. Dat maakt het niet makkelijk voor werkgevers om de informatie te vinden waarnaar zij op zoek zijn. Overweeg het gebruik van opsommingstekens (bullet point) en maak kernachtige zinnen. De eerste scan van jouw curriculum vitae neemt niet meer dan 20 seconden in beslag.

cv checken – Nietszeggende kwalificaties

“Resultaatgerichte manager”, “sterke communicatieve vaardigheden”, “uitstekend organisatietalent”…..natuurlijk kun je dat van jezelf zeggen. Het is echter veel sterker als je dat met feiten kunt onderbouwen. Veel werkgevers zullen dergelijke subjectieve informatie negeren omdat zij geleerd hebben dat met een korreltje zout te nemen.

cv checken – Profielen op Facebook en andere sociale media

Met jouw cv checken heeft dit niets te maken maar……..ga er van uit dat werkgevers jouw profiel  op Facebook en/of op andere sociale media weten te vinden. Als vuistregel: is er in jouw sociale media profiel(en) iets te vinden waarvan je liever niet hebt dat jouw moeder dat ziet? Haal dat dan weg en voorkom dat een werkgever jou om die reden afwijst.

Wat doen werving & selectie bureaus met jouw cv?

Een tijdje geleden hebben de mensen achter behiring.com “Confessions of the Recruitment Industry” gepubliceerd. Hoewel al weer enkele jaren geleden, zijn veel van deze bevindingen nog steeds actueel. Dit zijn de naakte feiten:

  • De eerste sollicitatie komt binnen 200 seconden nadat een vacature is gepubliceerd
  • Gemiddelde tijd voor het cv checken op de eerste indruk 5 tot 7 seconden
  • De kans dat jouw sollicitatiebrief wordt gelezen is 17%
  • als bij jouw cv checken 1 spelfout of 1 grammaticale fout wordt gevonden, kan dat genoeg zijn voor een afwijzing
  • 68% van de werkgevers bekijkt jouw profiel op Facebook
  • 76% van cv’s wordt genegeerd als het e-mail adres onprofessioneel is
  • Er worden gemiddeld 250 cv’s ontvangen per vacature
  • 88% van cv’s wordt terzijde geschoven als er een (pas)foto op staat
  • 33% van de kandidaten wordt afgewezen omdat een werkgever online iets over hen heeft ontdekt
  • Wekelijks worden er 427.000 cv’s op Monsterboard gezet. Dat aantal is gelijk aan het aantal inwoners van Luxemburg